Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reamintește că declarația unică se completează și se depune, până la data de 25 mai 2021, de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat,
individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice care au obligația depunerii, în anul 2021, a declarației unice, ANAF pune la dispoziție mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul:
▪ persoanelor care obțin venituri din activități independente impuse în sistem real;
▪ persoanelor care obțin venituri din activități independente impuse la norma de venit;
▪ persoanelor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (contracte de închiriere în lei și valută);
▪ persoanelor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (contract de închiriere în lei);
▪ persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuției la sănătate.
Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscale din Secțiunea asistență pentru contribuabili, Subsecțiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative/Modele de completare a declarației unice. Acestea conțin indicații vizuale pentru completarea secțiunilor declarației unice în funcție de venitul obținut.
Pentru completarea și depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin organelor fiscale astfel:
▪ apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call-center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
▪ prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ și în serviciul Spațiul Privat Virtual.
ANAF recomandă depunerea declarației unice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
▪ prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
▪ prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
▪ declarația unică se poate depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.
ANAF menționează că a creat pe portalul instituțional o rubrică în care se regăsesc toate informațiile detaliate despre declarația unică (Ghid de completare, Formularul 212 pentru descărcare, baza legală etc.), aceasta putând fi accesată aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)