OCDE amână reforma fiscală internațională până la mijlocul anului 2021
La 28 octombrie a.c., Subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European
a organizat o audiere la care au participat Benjamin Angel (directorul responsabil cu impozitarea directă în cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală DG TAXUD) și Pascal Saint-Amans (directorul Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE). În discuțiile cu europarlamentarii, Benjamin Angel a clarificat că a fost acceptată, de către Comisie, amânarea reformei fiscale internaționale până la mijlocul anului 2021, dar Comisia nu va permite ca acest termen-limită să devină „flexibil”. El a explicat că termenul actual va fi termenul-limită final și nu va reprezenta o altă perioadă de discuții la nivelul OCDE. Benjamin Angel a confirmat că obiectivul UE rămâne în continuare obținerea unui acord la nivelul OCDE, dar a subliniat, totodată, că, în caz contrar, Comisia Europeană este pregătită să propună o soluție europeană pentru ambii piloni ai reformei. Pascal Saint-Amans s-a arătat optimist în privința rezultatului negocierilor, având în vedere faptul că, în lipsa unui acord în această privință, s-ar putea isca tensiuni la nivel internațional care ar fi în detrimentul tuturor țărilor angajate în această negociere. Președintele Subcomisiei pentru chestiuni fiscale, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), a declarat că acest schimb de opinii va contribui la pregătirea unui raport din proprie inițiativă de către subcomisie în următoarele luni.
Măsurile fiscale ale Comisiei Europene susțin accesul la echipamente medicale
La 28 octombrie a.c., Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri fiscale și vamale pentru a susține accesul la echipamente, vaccinuri și kituri de testare. Până în aprilie 2021, o decizie a Comisiei prelungește scutirea temporară de taxe vamale aplicată echipamentelor medicale și de protecție importate din țări care nu sunt membre UE. Prelungirea acestei măsuri a fost decisă în urma consultării cu statele membre și ca răspuns la numărul din ce în ce mai mare de cazuri de infectare cu COVID-19 în toată Europa. Statele membre trebuie să importe în continuare aceste echipamente din țări terțe. Comisia a propus, de asemenea, ca spitalele și personalul medical să fie scutite de plata taxei pe valoarea adăugată pentru vaccinurile și kiturile de testare utilizate pentru combaterea virusului SARS-CoV-2. Aceste măsuri sunt concepute pentru a oferi statelor membre acces la echipamentele necesare pentru prevenirea, detectarea și tratarea COVID-19. În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA vaccinurilor, dar nu pot aplica o cotă zero. Kiturilor de testare nu li se aplică cote reduse în momentul de față. Noile norme ar permite aplicarea unei scutiri temporare de TVA vaccinurilor și kiturilor de testare vândute spitalelor și personalului medical, precum și bunurilor și serviciilor strâns legate de activitatea acestora. De asemenea, statele membre vor avea posibilitatea de a aplica cote reduse kiturilor de testare.
Regimul TVA aplicabil serviciilor financiare și de asigurări: Comisia Europeană a lansat o foaie de parcurs
La 22 octombrie a.c., Comisia Europeană a publicat o foaie de parcurs privind revizuirea normelor în materie de TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurări. După cum se poate observa în pachetul fiscal din luna iulie, din punctul de vedere al Comisiei, normele în materie de TVA aplicabile serviciilor financiare și de asigurări sunt învechite, datând încă din 1977. De asemenea, Comisia consideră că normele actuale sunt complexe, dificil de aplicat și nu țin pasul cu dezvoltarea de noi servicii în sector financiar (de exemplu, servicii fintech, inclusiv serviciile legate de criptomonede sau monede virtuale). Comisia a propus revizuirea acestor norme încă din 2007, însă discuțiile au ajuns la un impas la nivelul Consiliului, iar propunerea a fost retrasă în 2016.
Europarlamentarul Pierre Larrouturou a intrat în greva foamei militând pentru o taxă pe tranzacțiile financiare
La 28 octombrie a.c., europarlamentarul Pierre Larrouturou (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Franța) a anunțat că va intra în greva foamei pentru a obține o taxă ambițioasă pe tranzacțiile financiare. Acesta a afirmat că în viitorul buget european s-ar putea să nu existe suficiente fonduri pentru climă, sănătate și locuri de muncă și că „dacă nu taxăm această speculație, Pactul verde european este ca și «mort»”. Pierre Larrouturou speră că, la 1 decembrie, ECOFIN va ajunge la un acord în privința taxei pe tranzacțiile financiare prin care să se finanțeze Planul de redresare economică pentru Next Generation EU.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.
(Copyright foto: ETAF).