Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 24 octombrie 2022

Raportul Parlamentului European privind „lecțiile învățate din Pandora Papers și alte dezvăluiri”

La 14 octombrie, Comisia pentru afaceri economice si monetare (ECON) a Parlamentului European a publicat un raport din proprie inițiativă referitor la „lecțiile învățate din Pandora Papers și alte dezvăluiri”.

Tratând rolul intermediarilor în facilitarea evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, proiectul de raport din partea raportorului Niels Fuglsang (Danemarca, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) salută noua inițiativă a Comisiei cu privire la asigurarea cadrului general de activitate al facilitatorilor (SAFE) și face apel la Comisie pentru extinderea obligațiilor de raportare din DAC 6. Raportul tratează practicile dăunătoare și competiția din domeniul impozitării venitului și averii, utilizarea companiilor-paravan și a trusturilor, precum și schimbul de informații cu jurisdicții care joacă un rol în Pandora Papers. Amendamentele la proiectul de raport pot fi depuse până la 22 noiembrie, un vot în comisie fiind programat pentru 31 ianuarie 2023.

Comisia Europeană și-a prezentat programul de lucru pentru anul 2023

La 18 octombrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a prezentat Programul de lucru al Comisiei pentru 2023 în plenul Parlamentului European. În următorul an, Comisia se va concentra în continuare pe implementarea Pactului verde european și transformarea digitală. În ceea ce privește fiscalitatea, Comisia a anunțat că va exista o propunere pentru un al doilea pachet de resurse proprii, fundamentat pe propunerea pentru un singur set de norme fiscale pentru desfășurarea activităților economice în Europa (BEFIT). Aceasta se va concentra pe Directiva de implementare a Pilonului II, precum și pe reformarea Directivei privind impozitarea energiei. De asemenea, pe „lista de priorități curente” ale Comisiei se regăsește și pachetul de măsuri AML.

Germania și Franța doresc accelerarea discuțiilor referitoare la Pilonul II

În timpul unei conferințe de presă organizate miercuri, 19 octombrie, ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, a anunțat că, în situația în care nu va exista un acord unanim cu privire la Pilonul II la nivel european până sfârșitul lui 2022, Franța și Germania vor implementa impozitul minim pentru multinaționale pe cont propriu. În cadrul unei ședințe a Consiliului economic și financiar franco-german, oficialul francez și ministrul economiei și cel al finanțelor din Germania, Robert Habeck, respectiv Christian Lindner, au decis că se va introduce acest aspect în legislația națională, dacă va fi necesar. Întrucât Ungaria încă își menține dreptul de veto, negocierile referitoare la transpunerea acordului OCDE privind rata minimă globală de impozitare de 15% pentru companiile multinaționale sunt în impas.

Membrii subcomisiei FISC a Parlamentului European s-au deplasat în Luxemburg

O delegație condusă de președintele subcomisiei FISC a Parlamentului European, Paul Tang, s-a deplasat la Luxemburg, între 20 și 21 octombrie, pentru a discuta aspecte fiscale internaționale cu reprezentanți ai instituțiilor naționale din domeniu și numeroase părți interesate. Pe agenda vizitei s-au regăsit întâlniri cu reprezentanții Big Four, precum și cu delegații ale Parlamentului luxemburghez și ale ministerelor de finanțe și justiție. Vizita a reprezentat o ocazie pentru membrii subcomisiei de a se familiariza cu principalele subiecte curente pe care se concentrează oficialii de nivel înalt din administrația fiscală luxemburgheză. Eurodeputații au vizitat și au avut întâlniri și cu autoritățile responsabile de Luxembourg High Security Hub, un centru de stocare de înaltă securitate localizat în Aeroportul Luxemburg.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF