Franța și SUA, din nou într-o dispută comercială
La 18 octombrie a.c., ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a confirmat din nou faptul că, în lipsa unui acord la nivelul OCDE, Franța va începe colectarea unei taxe digitale la nivel național din decembrie 2020. În luna ianuarie a anului trecut, Bruno Le Maire a decis să amâne colectarea acestei taxe din ianuarie până în decembrie, sperând că până atunci se va ajunge la un acord în privința reformei fiscale internaționale. Ca răspuns la această decizie, se preconizează că SUA va aplica taxe vamale suplimentare asupra unei liste de produse franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari, care include poșete și produse cosmetice, publicată în luna iulie de reprezentantul SUA pentru comerț.
Programul de activitate al Comisiei Europene pentru 2021 se concentrează pe Pactul verde european și pe taxa digitală
La 19 octombrie a.c., Comisia Europeană și-a publicat Programul de lucru pentru 2021. Măsurile fiscale incluse în acest program sunt strâns legate de Pactul ecologic european promovat de Comisie. „Pachetul 55” (un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu anul 1990) va fi lansat în al doilea trimestru al anului 2021 și ar trebui să includă propunerea privind un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și revizuirea Directivei privind impozitarea energiei. Mai mult decât atât, programul de lucru pune accent pe faptul că, în cadrul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, Comisia va prezenta o propunere privind introducerea unei taxe digitale și includerea acesteia în rândul resurselor proprii ale bugetului UE. Comisia intenționează, de asemenea, să propună revizuirea Directivei privind impozitarea tutunului și un amendament la Directiva privind regimul general al produselor supuse accizelor în a doua jumătate a anului 2021.
Parlamentul European solicită informații actualizate privind reforma fiscală internațională
La 28 octombrie a.c., subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European va organiza un schimb de opinii pe tema stării actuale a reformei sistemului fiscal internațional. Eurodeputații vor avea ocazia de a adresa întrebări pe această temă directorului responsabil cu impozitarea directă, coordonarea fiscală, analiza și evaluarea economică în cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală DG TAXUD a Comisiei Europene, Benjamin Angel, și directorului Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE, Pascal Saint-Amans. Discuțiile se vor concentra pe amânarea recentă a acordului privind reforma fiscală internațională de la nivel OCDE până la mijlocul anului 2021 și efectul acestei amânări asupra politicii fiscale în UE.
Reforma fiscală internațional a OCDE ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale
La 20 octombrie a.c., OCDE a publicat un articol interesant pe blogul oficial al organizației, în care sunt expuse concluziile evaluării impactului economic efectuate de secretariatul OCDE. Această evaluare evidențiază faptul că implementarea reformei fiscale internaționale ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale, rezultate din impozitul pe profit, cu aproximativ 50-80 de miliarde de euro pe an. Pe baza acestui studiu, Pilonul 1 ar duce doar la o creștere modestă a veniturilor fiscale globale, provocând, totodată, o schimbare semnificativă a modului în care sunt alocate drepturile fiscale între jurisdicții. Cu toate acestea, Pilonul 2 ar provoca o creștere a veniturilor fiscale rezultate din impozitul pe profit și ar reduce motivele care determină companiile multinaționale să-și transfere profiturile către jurisdicții cu impozite reduse.